Agri- & Horticulture Leveranciers Festo

Agri & Horticulture Oplossingen Succesverhalen Leveranciers Event World Horti Center

 

Van gripper naar gantry

Roel Gielens: "Liever niet zelf het wiel nogmaals uitvinden"

ARCO zocht voor haar klant een goede manier om dunne, platte plastic zakken op te pakken en op een ander punt weer neer te leggen. De Festo groep Grip-It! bood uitkomst en deed een voorstel voor het gebruik van vacuüm in een grijperoplossing. Al snel volgde de suggestie om de beweging hiervan te realiseren met de supersnelle T-Gantry die uiteindelijk door het EASi-3 team van Festo is geïnstalleerd. Projectleider Roel Gielens is erg blij met wat er nu staat en de manier waarop Festo haar kennis heeft ingezet en overgedragen.

Het bedrijf ARCO uit Horst is gespecialiseerd in het leveren van grotendeels geautomatiseerde transportsystemen voor uiteenlopende branches; variërend van oplossingen voor magazijnen en transportsystemen voor de logistiek tot proceslijnen en verpakkingslijnen voor de agri&food. Maar ook robuuste systemen voor bulktransport in onder meer de recyclingindustrie behoren tot het standaard pakket. Centraal staat het bedenken van slimme, turnkey totaaloplossingen om bij klanten kosten te besparen; of het nu gaat om een eenvoudige transportband of een compleet systeem waarin ook stations zijn opgenomen die producten wegen, verpakken of voorzien van een sticker.

Projectleider Roel Gielens: "Het gaat in praktisch alle gevallen om klantspecifieke systemen die we volledig in eigen huis engineeren en bovendien ook bouwen. We hebben hiervoor onze eigen werkplaatsen voor constructiewerk en een aparte ruimte voor de E-afdeling die de elektrische aandrijf- en besturingstechniek realiseert. In de grote hallen worden de systemen vervolgens gezamenlijk opgebouwd en getest."

Etiketteren van kunststof zakken

Het bedrijf bedenkt echter niet alleen slimme oplossingen voor klanten, maar gaat ook in de eigen ontwerpprocessen slim te werk. "We kunnen veel zelf" geeft Roel Gielens aan. "Door de jaren heen is hier veel specifieke kennis en ervaring opgebouwd die continu wordt aangevuld. Bij iedere opdracht kijken we naar alle mogelijkheden die wel zelf hebben en proberen deze zoveel mogelijk toe te passen. Wanneer we ontdekken dat bepaalde oplossingen buiten onze competenties liggen, schakelen we echter hulp in. Zelf het wiel voor een tweede keer uitvinden is immers weinig efficiënt."

Deze situatie was onder meer aan de orde toen ARCO de vraag kreeg een systeem te ontwikkelen dat dunne, platliggende plastic zakken van een etiket voorziet. De etiketteermachine was van de klant zelf, maar een veilige en betrouwbare toevoer en afvoer waren nog niet geregeld. "Belangrijk in deze installatie is dat de zakken altijd op de juiste manier onder het etiketteerapparaat doorkomen zodat het etiket recht en op de juiste positie wordt geplakt. Een uitdaging is bovendien dat dit met een snelheid van 40 zakken per minuut moet gebeuren; dus één zak in anderhalve seconde."

Na een interne brainstormsessie, besloot het ontwikkelteam bij Festo de vraag neer te leggen of een goede oplossing beschikbaar was voor het oppakken van de zakken. Deze vraag kwam direct terecht bij de Grip-it! groep. Dit is een speciaal team binnen Festo waar alle kennis en ervaring beschikbaar is om voor iedere combinatie van product en beweging de juiste grijperoplossing te selecteren. Voor de specifieke vraagstelling van ARCO werd een oplossing met vacuüm zuignappen voorgesteld.

Testen in het Experience Centre

Om te ervaren dat met deze grijperoplossing de specifieke plastic zakken met de vereiste snelheid waren te handelen, bracht ARCO een bezoek aan het Experience Centre in Delft. Hier werd de oplossing getest en goed bevonden maar rees ook de vraag bij Festo op welke manier het bedrijf de grijper vervolgens de benodigde beweging wilde laten realiseren. Toevallig of niet, in het Experience Centre stond op dat moment een T-gantry systeem voor een soortgelijke toepassing waarmee een demonstratie is gegeven.

Roel Gielens: "Dit systeem werkt met een tweetal elektrisch aangedreven assen die vooral onze belangstelling wekte door de snelheden die hiermee zijn te realiseren en het gemak waarop het systeem is te programmeren. Uiteindelijk heeft Festo een aanbieding gemaakt waarin zowel dit Gantry systeem als de grijperoplossing waren opgenomen. Deze hebben we geaccepteerd."

Begeleiding

Omdat de kans groot is dat ARCO deze samengestelde oplossing van een Gantry systeem en grijper vaker zal gebruiken, zijn verschillende medewerkers van het bedrijf in de weken daarna door Festo getraind. Hierin is alle kennis overgedragen die nodig is om tijdens het engineeringproces de juiste keuzes te maken en de uiteindelijke oplossing te programmeren en in bedrijf te stellen. "Voor deze eerste machine hebben we de inbedrijfstelling nog niet meteen zelf gedaan" weet Roel Gielens. "Hiervoor heeft het Grip-it! team samengewerkt met EASi3, de specialisten in motion binnen Festo die ons hierin volledig hebben begeleid. Een volgende keer kunnen we ongetwijfeld een belangrijk deel zelf realiseren. Dat is overigens al snel, want het tweede project waarin we een dergelijk Gantry systeem hebben toegepast loopt al."

Eindresultaat

Op het moment van schrijven is de machine volledig opgebouwd en bevindt zich in de testfase. Trots kijkt Roel Gielens toe als het systeem zich in beweging zet. "Aan het begin zijn er twee oplegpunten waar medewerkers handmatig de stapels zakken inleggen. Eén punt is altijd veilig te benaderen en te bevoorraden terwijl het andere punt op dat moment de zakken beschikbaar stelt aan de grijper. Deze neemt de zak op middels vacuüm en brengt deze vervolgens naar een zogenaamde snarenband. Door de toegepaste intelligentie in de grijperkop weet deze precies hoe ver hij moet zakken om de volgende zak te pakken. Hij tast namelijk eerst voorzichtig af hoe hoog de stapel is, waarna hij deze positie als referentiepunt neemt voor het oppikken van alle volgende zakken.

"Na het deponeren van de zak, waarbij een extra luchtpuls wordt gebruikt om er zeker van te zijn dat de zak loskomt, is het Gantry systeem eigenlijk al klaar en gaat terug om een volgende zak te halen" geeft Roel Gielens aan. "Hierna volgen nog handelingen waarin diverse transportsystemen van ons gecombineerd worden toegepast: snarenbanden, rollenbanen en vacuüm. In de eerstvolgende handeling wordt de zak recht gelegd tegen een harde aanslag en vervolgens in de etiketteermachine van een etiket wordt voorzien. Daarna verricht een fotocamera de eindcontrole waarbij wordt gekeken of het etiket binnen de toleranties is aangebracht. Wanneer dit niet het geval is wordt het specifieke product uit de rij verwijderd middels een aparte klep die zich op het juiste moment opent."

Met de uitvoer van het gereed product is ook de volledige werking van de machine doorlopen. "Naast het gantrysysteem en de grijper heeft Festo ook verschillende cilinders geleverd voor onder meer het bedienen van de klep voor afgekeurd product, het omhoog brengen van een rollenbaan en het verticaal bewegen van de stapels zakken aan het begin van de machines. Het selecteren van de juiste cilinders en het realiseren van de aansturing hiervan doen we zelf."

Happy

Roel Gielens is zichtbaar tevreden met het resultaat. "Omdat het een eerste project was, hebben beide partijen er behoorlijk wat tijd en moeite in gestopt, maar het eindresultaat mag er zijn. Ik ben echt blij met wat er nu staat en met alle kennis die we hebben opgedaan. Dit biedt ons de mogelijkheid om in volgende projecten direct de keuze te maken voor bijvoorbeeld zo'n gantrysysteem en deze dan bovendien zelfstandig te integreren en in te regelen."

 

ABB Festo Rittal Lapp Siemens